I coaching är det i första hand det önskade läget som man koncentrerar sig på. Hur man vill att livet ska utveckla sig härifrån och framåt. Om det kommer upp gamla saker som påverkar hur man mår just nu under coachingen så lägger vi inte en massa tid och energi på att rota i vem som har gjort vad och varför.

Härifrån och framåt

Om man på riktigt vill blicka framåt behöver man sluta gå tillbaka till det som har hänt igen och igen. För att det ska vara möjligt måste man på något sätt hitta en acceptans för det som har hänt. Så länge man känner ilska, besvikelse, frustration, hämndbegär etcetera, och egentligen är ovillig att förlåta, så har man kvar sin bundenhet till det som har hänt. Det finns ingenting som håller kvar en gammal oförrätt så starkt som att man känner sig berättigad att vara sårad. Det är nästan omöjligt att skapa en positiv förändring från den platsen. I det läget hjälper inte coaching alls.

Att man blickar framåt betyder förstås inte att man inte FÅR må dåligt på grund av saker som hänt. Eller att man inte får känna mörka och starka känslor. Tvärtom, det är bra att utforska sina olika känslor, och det finns många fantastiskt frigörande coachingövningar som man kan ta hjälp av för att göra det. Alla känslor får finnas. Men man kan också välja vilka känslor man föredrar.

Härifrån och framåt

Om man känner sig redo att gå vidare, även om det inte är helt lätt, så är coaching fantastiskt! Det finns något väldigt befriande och sunt med att bestämma sig för att se framåt. För det som har hänt har hänt. Det finns ingen terapi i världen som kan ändra på det. Det enda vi kan göra just nu är att välja hur mycket det ska få påverka oss i framtiden.

close

Nyhetsbrev

Bekräftelse Nyhetsbrev

Vill du ha nyhetsbrev när något nytt är på gång?


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The content is copy protected.