Kostråd & Coaching

När jag var nyutbildad dietist trodde jag att rätt kostråd var lösningen på mina patienters problem. Numera vet jag att kostråden bara är en av pusselbitarna som behövs för att man ska klara av att ändra sina vanor. Det finns inte heller någon optimal diet som passar alla. Det finns flera sätt att göra rätt, och hyfsat bra är väldigt mycket bättre än helt fel.

Kostrådgivning

Jag jobbar framförallt med viktminskning men kan också hjälpa till med rena kostråd om du bara är intresserad av den näringsmässiga aspekten av det du äter. Mera info om det finns här: Tjänster

Friskvårdsbidrag?

Kostrådgivning räknas som friskvård så om du har friskvårdsbidrag kan du använda det här.

 

Viktminskning

Det som brukar vara svårast med viktminskning är inte att gå ner några kilo. Att “hålla igen” eller följa en speciell metod en begränsad tid brukar gå ganska bra. Den stora utmaningen är att hitta vanor som leder till att man håller en vikt man trivs med över lång tid.

Mat och ätande kan ibland bli väldigt laddat. Det kan göra att man beter sig tvärtom i någon sorts bakvänd protest. Kanske växlar man mellan att vara väldigt hård mot sig själv och att släppa kontrollen helt.

Ibland kan man också ha svårt för att bestämma sig för om man vill ”äta nyttigt” eller inte. Att växla åsikt fram och tillbaka tar dock mycket energi. Men det är otroligt viktigt att man hittar sin egen anledning. Att göra något för att man borde eller för att någon annan tjatar på en håller inte i längden. Logiska argument räcker oftast inte. Man behöver få med hela sig själv i beslutet.

kostrådgivning och coaching

Coaching – mat och känslor

Har man kämpat med sin vikt under lång tid kan det kännas som att det mesta i livet handlar om vad man äter och inte äter. Det är vanligt att känna skam, skuld och självförakt. Därför kan det ibland vara precis här man behöver börja. Inte med nya matvanor utan med sina tankar och känslor. Jag kan säga helt säkert att skuldkänslor aldrig leder till att man går ner i vikt. I det här läget fungerar det ofta bättre att börja med coachingövningar som syftar till att utforska tankar och känslor för att komma fram till vad man egentligen vill.

Det är inte ovanligt att man använder ätandet för att trycka undan andra behov och det finns ingen diet i världen som hjälper mot det. Det är också otroligt mycket enklare att välja mat som är bra för kroppen när man känner sig glad och tillfreds med livet, och då kommer ofta viktminskningen utan någon större ansträngning.

Kostrådgivning och coaching

Tålamod

Livet går vidare vare sig du går ner i vikt eller inte. Oavsett hur snabbt eller långsamt eller inte alls det går. Hur många år av ditt liv har du vägt mera än du skulle önska? Hur lång tid får det ta att hamna rätt? De flesta som kontakter mig har provat många olika metoder redan. Det är inte metoden som är det avgörande. Det är hur du mår innerst inne under tiden som du följer metoden som är det. Och det allra viktigaste är det här: att du är din egen bästa vän. En klok, kärleksfull, erfaren och skön person som inte låter sig luras men som aldrig är dum eller elak. Det är den personen du vill plocka fram.

Vad ska man äta?

Min erfarenhet är att det går fint att gå ner i vikt och hålla vikten genom att äta på olika sätt. Det finns flera sätt att göra rätt. Man måste inte heller göra på pricken rätt med allting. Jag skulle säga att den optimala ”kosthållningen” är den som rullar på av sig själv. Det sätt att äta som inte kräver meterlånga inköpslistor och tidsödande planering, men som innehåller mat som du tycker om att äta och som är hyfsat bra för dig och din kropp. Det är också bra att ha några grundläggande principer eller regler som man alltid följer. Då slipper man hamna i diskussion med sig själv onödigt ofta.

croissant

Rent praktiskt är det första man behöver göra att försöka skapa en objektiv bild av hur matintaget ser ut idag. Vad fungerar bra? Vad fungerar dåligt? Var brukar det gå fel? Sen är det dags att fundera över vilka strategier man behöver ha. Det kan också vara så att man behöver hjälp att hitta alternativ till de maträtter man brukar äta eller råd om vad som är lagom mängd utifrån längd, vikt och ålder.

När vi gjort en preliminär plan för maten är det dags att börja jobba mot tydliga mål. De kortsiktiga målen ska helst vara kopplade till vanor och handlingar och inte till kilon. Det ska gärna kännas okomplicerat och enkelt. Det är inte meningen att man ska uthärda. Man ska leva, och man ska gilla det nya sättet att leva. Annars kommer man snart att gå upp igen.

Fokus

En annan utmaning som alla som vill lägga till en ny vana (eller ta bort en ovana) stöter på är att det är så otroligt mycket lättare att ge upp än att köra vidare när de första veckorna passerat. Det är i det här läget man kan behöva stöd av någon utomstående.

 

3-månaderspaketet

I viktminskningsprogrammet 3-månaderspaketet ingår bland annat telefonkontakt med mig varje vecka. Jag hjälper dig framåt när du kör fast, guidar och peppar. Att någon mer är inblandad gör att det blir svårare att skjuta upp det man har tänkt, och hemuppgifter med olika teman ger dig nya infallsvinklar som hjälper dig att få en klarare bild av hur du behöver jobba för att nå dina mål. Jag är mån om att vara lyhörd och anpassar programmet efter hand som jag lär känna varje klients specifika behov. Läs mera här: mera info

Tjänster

Du kan boka ett samtal i taget eller välja en paketlösning. Mera info och priser finns här:

Tjänster

 

The content is copy protected.