När man har människor runtomkring sig som mår dåligt blir man påverkad. Känslor smittar kan man säga. Är någon annan ledsen eller låg så känner vi ofta likadant. Vilket kan vara en adekvat och inkännande reaktion när man befinner sig i samma rum som den som lider. Åtminstone under begränsad tid. Men om vi reagerar på samma sätt när vi hör eller läser nyheter kan det bli svårt att skaka av sig de tunga känslorna.
Vi behöver glädje
Vi kan inte ta bort andra människors problem genom att lida med dem. Vi kan inte heller vara till särskilt stor hjälp om vi själva faller ner i hopplöshet och pessimism. Inte ens om den som lider finns precis intill oss. Vi kan lyssna och finnas till hands. Vi kan bekräfta att det som hänt är hemskt eller dåligt. Men vi behöver ha en strategi för att växla sinnesstämning så vi inte blir kvar i det låga på obestämd tid. För om vi inte gör det kan vi inte hjälpa till. Att bara tänka på eländet tar inte bort det.
Tunga känslor som till exempel rädsla, negativitet och osäkerhet ligger nära varandra i frekvens. De är en del av livet, och det är så klart inte farligt att känna dem. Men om vi fastnar i den typen av känslor en längre tid blir vi ofta pessimistiska även när det gäller flera saker. Det blir svårt att se möjligheter och man kan känna sig överväldigad och maktlös. Det i sin tur gör att man blir passiv, kanske till och med handlingsförlamad.
Glädje och skratt
Skratt och glädje ligger istället nära känslorna kärlek och hoppfullhet. Känslor som kan generera idéer och skapa handlingskraft att genomföra förändring. Det är i den sinnesstämningen vi kommer på vad vi kan göra för att hjälpa oss själva och andra. För utan hopp händer ingenting.
Jag läste i en artikel från 2013 att barn i genomsnitt skrattar 400 gånger per dag, medan vuxna bara ler och skrattar 15 gånger per dag. Kanske ler vi ännu mindre nu efter två år av ödesmättad nyhetsrapportering om coronapandemin?
Hela världen i vardagsrummet
Det finns 7,9 miljarder människor i världen. Med så många människoliv på en och samma plats finns det garanterat någon som lider och någon som dör i varje ögonblick. Lite krasst kan man säga att man kan välja att tänka på det eller så kan man passa på att leva det liv man har så länge man har det. Visst ska vi människor hjälpa varandra, men att bara tänka på – eller prata om – dåliga saker utan att göra något åt dem hjälper faktiskt ingen alls.
Det finns de som anser att man är mera seriös och djup om man är allvarlig. Att det på något sätt visar att man förstår allvaret i en situation. Men ska man vänta på att alla problem försvinner och hela jordens befolkning är glad samtidigt får man aldrig le och skratta. Och vi behöver glädjen!
När man skrattar producerar kroppen endorfiner och dopamin, hormoner som får oss att slappna av och må bra. Även lymfsystemet påverkas positivt vilket gör att immunförsvaret stimuleras. Så förutom att det är härligt, befriande och skönt att skratta så gör det att vi blir friskare och piggare.
Ta sig upp
Om du känner att du sitter fast i negativitet så går det göra något åt det. Men det är svårt att hoppa från pessimism till optimism så det är smartare att ta det lite lugnt. Konstatera att du fastnat i negativa tankar och känslor, men blanda inte ihop det med vem du är. Man är inte sina tankar och känslor. Man HAR tankar och känslor. De går att ändra på. Sikta på att hitta ett neutralt stämningsläge till att börja med. Finns det någon tanke som gör att du känner lite lättnad? Håll fast vid den. Gå ut i naturen och ta några djupa andetag. Tillåt dig själv att slappna av. Ta en paus från eländesrapporteringen. Annars tror din hjärna att världen bara innehåller hemska saker, och det är inte sant.