Du har säkert stött på personer som du tycker det känns tungt att prata med eller vara nära. Energitjuvar som får dig på dåligt humör eller gör dig trött. Kanske upplever du den personen som negativ eller tjatig. Men vad är det egentligen som händer?

Energitjuvar

Energitjuvar

Den bästa definitionen på energitjuvar som jag har hört är ”personer som vill att du ska ta över deras problem”. De vill inte bara att du ska lyssna, de vill involvera dig i det som de upplever som problematiskt. Helst ska du ta över ansvaret och lösa det.

Det blir förstås olika utgångslägen om det finns en beroendeställning mellan de personer som är inblandade eller inte. Barn behöver ju t ex hjälp av sina föräldrar och chefer har huvudansvaret på en arbetsplats o s v. Även om det kan uppstå en ohälsosam fördelning av ansvaret även där så gäller det här i första hand personer i en hyfsat jämlik relation. Där båda är fullt kapabla att ta hand om sig själva, men där den ena ändå lyckas lägga över sina problem på den andra.

Extra mottaglig?

En del av oss är bättre än andra på att fånga upp hur omgivningen mår. Man känner av stämningen i ett rum och ser eller känner när något är fel. Det gör att man blir en tacksam måltavla för den som vill lägga sina problem i knät på någon annan.

Det som händer när man ”sugs in” är att man går in i den andra personens energi. Det är därför det kan kännas som att man dras ner. Det känns garanterat inte särskilt bra, och då är det lätt att gå i fällan att börja leta lösningar som kan få den andra personen att må bättre.

Men att vara inkännande behöver inte nödvändigtvis innebära att man måste lyssna på alla som klagar.

Lösningen är inte lösningen

Kanske kommer du ganska snabbt på en idé som faktiskt skulle lösa personens problem. Men om den lösningen innebär någon form av ansträngning eller förändring i inställning från energitjuvens sida, så kan du räkna med att det finns ett eller flera vattentäta argument som gör att den lösningen inte fungerar för just den här personen. Frustrerande? Japp.

Ta inte över problemet

Så fort du konstaterat att energitjuvens agenda inte bara är att få ett konstruktivt råd eller någon som lyssnar en stund så behöver du backa. Ett säkert tecken brukar vara att du känner mer och mer obehag och frustration. Du har ingen skyldighet, och inte heller någon möjlighet, att hjälpa en energitjuv genom att lyssna på eller diskutera deras problem. Målet är inte att hitta en lösning. Målet är att involvera dig. Om du har lust kan du prova att ställa frågor som vänder på problemet. Kanske leder det framåt och hjälper energitjuven att acceptera ansvaret för sina problem. Annars är det bästa du kan göra att byta samtalsämne eller avbryta samtalet på ett någorlunda artigt sätt och gå därifrån.

Att behålla sin egen energi

Att vara mottaglig för andra människors energi kan vara en väldigt stor tillgång. Ofta innebär det att man också lätt kan sugas in i glädje när någon är glad. Man kanske blir rörd av vackra saker och har nära till starka och djupa känslor. Det är en tillgång. Att känna mycket gör ju att man blir mera levande. Men att man är mottaglig för andra människors energi behöver inte innebära att man automatiskt måste fånga upp den och börja känna samma sak. Vilken energi vill du ha? Det går att välja.

 

LOA

 

För de flesta går det inte alldeles av sig själv att hålla en hög, skön frekvens. Den byggs upp av de val man gör och den behöver underhållas. Om man regelbundet tillåter sig själv att sugas ner av andra personer blir det svårare att själv må bra. Till ingen nytta alls.

Om du känner igen dig som måltavla för energitjuvar kan du prova att tänka dig att du har ett skyddande hölje runt dig som bedövar en aning och inte omedelbart släpper in allting hela vägen in. Så du hinner göra ett aktivt val. Några kontrollfrågor du kan ställa: Vill jag gå in i den här personens energi? Blir någonting bättre av att jag gör det? Är det här rätt tillfälle?

 


2 kommentarer

Ann Fransson · 25 februari, 2021 kl. 10:48

Eva❤️ klockrent! Din förmåga att se klart o formulera dig är till stor hjälp!

Eva · 25 februari, 2021 kl. 14:22

Vad kul att höra! Tack Ann ❤️

Kommentarer är stängda.

The content is copy protected.