Starka känslor som ilska och hat kan skapa kronisk ångest. Kronisk ångest skapar en stress i kroppen som gör att man producerar ett överskott av adrenalin och kortisol. De hormonerna påverkar immunsystemet så att produktionen av kroppens försvarsceller (så kallade mördarceller) inte fungerar som den ska.

Ilska och sjukdom

När inte immunsystemet fungerar som det ska kan inte kroppen försvara sig lika bra. Den kan heller inte bekämpa sjukdom som redan finns i kroppen på ett optimalt sätt. Att gå omkring och vara arg är med andra ord ganska farligt ur hälsosynpunkt.

Ilska och sjukdom

Att förlåta

Det finns ett projekt som heter The Forgiveness Project. Där jobbar man med att hitta alternativ till att känna vrede, lust att ge igen och att hämnas. Man ställer istället frågan ”hur kan vi definiera förlåtelse?”. För att förlåta handlar inte om att vara mesig eller snäll. Det handlar om att må bra och om att hålla sig frisk. Men framförallt har man i The Forgiveness Project sett att förlåtelse ger en enorm lättnadskänsla.

Det finns flera alternativ att komma fram till förlåtelse. Man kan också förlåta någon utan att den behöver veta om det. Målet med förlåtelsen är i första hand den egna sinnesfriden och hälsan.

Irritation och frustration

Irritation och frustration är känslor som ligger ganska nära ilska. Det kan därför vara en bra idé att fundera över om det går att minska på saker som orsakar den sortens känslor. Det kan t ex handla om att man vet med sig att man brukar ”gå igång” när man tittar på nyheter och läser inlägg på sociala medier. Eller att man mår dåligt av att prata med vissa personer.

Ingenting blir ju bättre eller annorlunda av att man får bekräftat att man ”har rätt” om det gör att man blir mera arg och irriterad. Leta efter saker som får dig att må bra istället och gör mera av det! För precis som det finns ett samband mellan ilska och sjukdom så finns det ett samband mellan sinnesro och ett starkt immunförsvar.


2 kommentarer

Ann Fransson · 25 februari, 2021 kl. 10:52

🙌❤️ YES!!

Eva · 25 februari, 2021 kl. 14:23

❤️

Kommentarer är stängda.

The content is copy protected.