Det är lätt hänt att bli påverkad av saker i den yttre verkligheten på ett negativt sätt. Kanske mår du egentligen ganska bra när du vaknar på morgonen. Innan du börjar tänka på något dåligt eller läser eller hör något som väcker känslor som inte är så sköna. Men vem bestämmer egentligen hur du mår?

Vem bestämmer hur du mår?

Det finns många saker i vår yttre värld som kan påverka våra tankar och känslor. Så kallade nyheter är ett exempel. Vad som är en nyhet har väl egentligen alltid varit en intressant fråga tycker jag, men numera verkar det i första hand definieras som ”något som väcker känslor”. För i en värld där många tidningar framförallt finansieras av reklamintäkter (istället för av prenumerationer) gäller det att få användaren att klicka. Ju fler som klickar på en rubrik, desto mer reklamintäkter. Så innan du bestämmer dig för om du vill ”kolla nyheterna”, fundera över om du verkligen är sugen på att någon ska trigga dina känslor. I bästa fall blir du bara lite störd och irriterad. I annat fall har ”nyheten” satt igång en rad negativa tankar och känslor som kan vara svåra att hejda. Vill du det?

Vem bestämmer hur du mår?

Momentum

Gemensamt för alla tankar är att de gärna får upp farten efter en stund. Tänk dig att dina tankar ligger bakom olika dörrar. Om du bara gläntar på dörren lite snabbt kan du hinna stänga igen innan de smiter ut. Men öppnar du på vid gavel rusar de ut som om de bara suttit och väntat på att du skulle titta in.

Föreställ dig att du kan styra dig själv och dina tankar genom att välja vilken dörr du ska öppna. En dörr kanske är nyheter, en annan sociala medier, en annan gammalt skräp från ditt förflutna. Men kanske finns det också tankedörrar där det är härligt?

Fundera gärna en stund på de här frågorna:

Vad mår du bra av att tänka på? Vad mår du bra av att göra?

Tänk gärna ofta på det.

Om tankar på det du inte mår bra av att tänka på dyker upp igen och igen, konstatera då bara utan någon större dramatik: ”ja just det, jag skulle ju inte tänka på det där”. Res dig upp, hämta ett glas vatten, sätt på en bra låt, ta en kort promenad, lyssna på en podd… det spelar ingen roll vad du gör, bara det får dig att skifta fokus. Och kom ihåg: vi ÄR inte våra tankar. Vi HAR tankar. De flesta kommer automatiskt utan att vi egentligen väljer det. Det är hjärnans sätt att ”hjälpa till”. Låt dem passera och ge dem inte onödigt mycket uppmärksamhet.

 

The content is copy protected.