En nystart kan komma i samband med att man gör en stor förändring i sitt liv. Men det kan också vara något som först verkar litet som gör att livet vänder och blir annorlunda.

Nystart och förändring

Ibland kan man känna behov av att göra en större förändring som att flytta eller hitta ett nytt jobb. Något som gör att man får en möjlighet till en nystart så man kan börja på nytt i ett nytt sammanhang. Det är absolut inte dåligt att göra så, men ibland behövs kanske inte någon stor förändring i de yttre omständigheterna för att man ska kunna uppleva livet på ett nytt sätt.

Ny energi av förändring?

En del personer har större behov av förändring än andra. Det har med vår personlighet att göra. En del är mera utåtriktade och blir stimulerade av mycket aktivitet och nya kontakter. De tycker det är spännande med nya miljöer och nya människor. Andra föredrar en lugnare tillvaro och tycker mest det är jobbigt att byta sammanhang och träffa många olika personer. Det ena är inte bättre än det andra. Vi är bara olika. Det som är intressant för dig och ditt välbefinnande är att respektera dig själv tillräckligt mycket för att göra det som du mår bra av. Oavsett vad andra tycker om det.

Förändring som inte syns

Det finns också ett mera subtilt sätt att förändra sitt liv. Förändring som inte syns eller märks så mycket utåt. Men det är egentligen här de stora sakerna händer. För det spelar ju ingen roll hur många förändringar man gör i det yttre om man tänker och känner precis likadant under ytan.

Tänka nytt

Hjärnan är en fantastisk apparat. Den kan lära sig massor med saker, men den kan också hålla oss kvar i tankar som vi helst skulle slippa. Det lär vara så att om man tänker på en sak i 17 sekunder så levererar hjärnan automatiskt en ny tanke på samma tema. Så om man märker att man är på väg in i tankar man inte mår bra av gäller det att hugga tag i dem innan de får fart. Det kan man göra genom att till exempel resa på sig, gå och dricka ett glas vatten, öppna ett fönster och ta ett djupt andetag, sätta på en låt man gillar etcetera. När tankeströmmen är bruten väljer man sen lugnt och eftertänksamt vad man vill tänka på. Vad mår du bra av att tänka på?

Reagera nytt

Livet kan också bli annorlunda och bättre om man provar att reagera på ett nytt sätt. Precis som våra tankar så kommer många av våra reaktioner snabbt och automatiskt. Det är praktiskt ibland men blir lätt förutsägbart och tröttsamt. Om man till exempel har för vana att bli sur på återkommande saker som man inte kan påverka kommer man ha väldigt många anledningar att bli sur. Det kan gälla vädret, trafiken, disk och städning, mediarapporteringen med mera.

Vill du låta dina automatiska reaktioner bestämma hur du ska må eller vill du ha lite mer att säga till om?

Beginner’s mind

Det finns en teknik som kommer från buddhismen som kallas för beginner’s mind. Den går ut på att möta varje situation som om det är första gången man är med om den. Istället för att reagera som man brukar försöker man förhålla sig neutral, öppen och nyfiken. Att verkligen vara närvarande och uppleva en situation som den är just nu och inte som den ”brukar vara” öppnar upp möjligheter som gör att situationen faktiskt blir annorlunda. Och visst är det betydligt mer spännande att uppleva livet än att bara reagera på det? Kanske tar ditt liv en ny vändning bara av det.

Nystart

The content is copy protected.